Solpaneler

Installera solpaneler på ditt hus i Mönsterås, Oskarshamn och Kalmar

Vill du ha möjligheten att sänka dina elkostnader och samtidigt investera i en grönare framtid? Då kan vi på El-Montage i Oskarshamn hjälpa dig att installera solpaneler på ditt hus! Solen är en fantastisk och nästintill outtömlig källa till energi. På bara några timmar förser den jorden med lika mycket energi som alla människor tillsammans använder på ett år.

solceller-el
solceller-elmontage

Satsa på solceller och solenergi

För att komma bort från vårt beroende av kärnkraft och energi som produceras genom förbränning så behöver vi utnyttja mer av den solenergi som finns tillgänglig. Moderna solceller och solpaneler omvandlar hela 15-20% av den solenergi som träffar dem till elektrisk energi för ditt hushåll.

Så om fler skulle installera solpaneler på sina hus skulle vi ta ett stort steg mot en mer hållbar energiproduktion, vilket vi på El-Montage i Oskarshamn anser är en nödvändighet då klimatförändringarna är ett faktum. En annan fördel med att investera i solpaneler är att det ökar värdet på din fastighet.

Installation av solceller

Går du i tankarna att installera solpaneler på ditt hus?

Tveka då inte på att ta kontakt med oss på El-Montage i Oskarshamn så ger vi dig ett förslag på en passande anläggning för din fastighet!

Vi är verksamma i närområdena av Rockneby, Oskarshamn, Högsby, Mönsterås, Västervik, Kalmar, Öland, Färjestaden och Hultsfred. Våra elektriker har bred kunskap och lång erfarenhet i branschen och kan därför erbjuda våra kunder trygga och kostnadseffektiva installationer med en hög service.

Vi ser fram emot att höra hur vi kan stå till tjänst för era behov och önskemål!

Frågor och svar om solceller

Hur fungerar solceller?

Solceller omvandlar solljus till elektricitet genom den så kallade fotovoltaiska processen. När solen lyser på solpanelerna skapas likström (DC), som sedan omvandlas till växelström (AC) via en växelriktare – vilket gör elen användbar i ditt hem eller företag.

Hur mycket el kan jag producera med solceller?

Det beror på flera faktorer som takets läge, lutning, solinstrålning och hur stort solcellssystem du väljer att installera. Ett normalt villatak kan i genomsnitt producera mellan 8 000–12 000 kWh per år.

Är mitt tak lämpligt för solceller?

De flesta tak lämpar sig för solceller, särskilt om de vetter mot syd, sydost eller sydväst och har få skuggande objekt. Vi hjälper dig gärna att bedöma om just ditt tak är optimalt för en installation.

Behöver jag bygglov för att installera solceller?

I de flesta fall krävs inte bygglov för solceller på vanliga hustak, men det kan behövas om byggnaden är kulturminnesskyddad eller om panelerna ska monteras fristående. Vi hjälper dig att reda ut vad som gäller för just din fastighet.

Kan jag sälja överskottsel?

Ja! Överskottsel som du inte själv använder kan säljas tillbaka till elnätet. Du får ersättning från ditt elbolag och kan dessutom få skattereduktion för såld överskottsel.

Hur påverkar vädret produktionen av solel?

Solceller fungerar bäst i direkt solljus, men de producerar el även under molniga dagar – dock i något lägre mängd. I Sverige får vi en stor del av solelsproduktionen under vår och sommar.

Hur ofta behöver solceller underhållas?

Solceller är mycket underhållsfria. De har inga rörliga delar och regn sköter normalt rengöringen. Vi rekommenderar dock en visuell inspektion varje år och en eventuell professionell rengöring om mycket smuts ansamlats.

Kan ni hjälpa till med hela processen?

Absolut! Vi erbjuder en helhetslösning från projektering och rådgivning till installation och färdig anläggning. Vi ser till att allt blir korrekt och tryggt utfört, anpassat efter dina behov.

Hur länge håller solpaneler?

De flesta solpaneler har en teknisk livslängd på minst 30 år, och många tillverkare erbjuder produktgarantier på 10–25 år. Effekten kan minska något över tid, men panelerna fortsätter att producera el långt efter garantitiden.

Hur påverkas solceller av snö?

Snö kan tillfälligt täcka panelerna och minska produktionen, men så snart solen skiner brukar snön smälta bort ganska snabbt på de glatta panelerna. Eftersom snötäckning är vanligast under årets minst soliga månader påverkas den årliga produktionen generellt ganska lite.

Kan man kombinera solceller med batterilagring?

Ja, det går alldeles utmärkt. Ett solcellsbatteri lagrar överskottsel som du kan använda senare, till exempel på kvällen eller under strömavbrott. Batterilösningar blir allt mer populära bland villaägare och företag.

Kan solceller installeras på platta tak?

Ja, solceller kan även monteras på platta tak med hjälp av särskilda ställningar som vinklar panelerna optimalt mot solen. Vi anpassar installationen efter takets utformning för bästa möjliga resultat.

Påverkar solceller husets värde?

Ja, flera studier visar att hus med installerade solceller ofta får ett högre försäljningsvärde och blir mer attraktiva på marknaden eftersom de erbjuder lägre driftskostnader för köparen.